TIPS om ENERGIEZUINIG te wonen!
De energieprijzen blijven stijgen en de normen voor het energieverbruik in woningen (EPB) worden steeds strenger. Investeren in energiezuinig wonen loont meer dan ooit; niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Tips
- Check het energielabel wanneer je een nieuw elektrisch apparaat koopt. Dat gaat van ‘zeer energiezuinig’ (A+++) tot ‘zeer energieverspillend’ (G). Houd er rekening mee dat een goedkoper toestel je op termijn meer kost als het veel energie verbruikt.
- Vervang je hallogeenlampen door led verlichting. Led lampen verbruiken tot 90% minder stroom en gaan veel langer mee.
- Hang gordijnen voor je ramen. Een mooi gestoffeerd gordijn maakt je huis niet alleen gezelliger, maar houdt in de winter de warmte binnen.
- Plaats geen meubels voor je radiatoren. Een meubelstuk voor je radiator hindert de warmtestroom in de kamer.
- Sluit in de zomer de luiken, gordijnen of zonnewering. Zo blijft het binnen lekker koel en heb je geen airco nodig.
Hoe kun je je bestaande of nieuwe woning energiezuiniger maken?
Naast enkele instant trucs om energiezuiniger te wonen, kun je je huis ook duurzamer maken met een goede isolatie, een warmtepomp en/of zonnepanelen.
De energieprestatie van je huis wordt aangeduid met een E-peil: hoe lager het E-peil, hoe minder je maandelijks voor je energiefactuur betaalt. De eisen worden steeds strenger: Europa bepaalt dat tegen 2021 alle nieuwe woningen bijna energieneutraal moeten zijn, dat wil zeggen dat ze een energiepeil van E30 of lager moeten hebben en aan nog een hele reeks andere eisen moeten voldoen. Ook bij renovaties gelden er EPB-eisen voor thermische isolatie, energieprestatie, binnenklimaat en technische installaties.
- Isolatie
Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte langer vast, waardoor je verwarmingsinstallatie minder verbruikt en je stookkosten dalen. In de zomer blijft het binnen aangenaam koel. Ook in een bestaand huis kan je energiefactuur drastisch omlaag als je isoleert. Met spouwisolatie kunnen de muren zelfs geïsoleerd worden zonder ingrijpende renovatie.
- Warmtepomp
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde, de lucht of water. je haalt dus energie uit de natuur. Een warmtepomp heeft weinig energie nodig om de warmte via de centrale verwarming in je woning te verspreiden of water op te warmen voor je douche of bad. En weinig energie betekent een lagere energiekost. Een warmtepomp heeft het meeste effect als je huis goed geïsoleerd is en vloerverwarming heeft.
EXTRA: Sinds 26 september 2015 mogen in de Europese Unie geen verwarmingstoestellen meer verkocht worden met een laag rendement omdat ze te veel energie verbruiken.
- Zonnepanelen
Ook met zonnepanelen haal je op een veilige en milieuvriendelijke manier (want geen uitstoot) energie uit de natuur. De terugverdientijd van je investering bedraagt gemiddeld tien jaar: daarna is je zonne-energie gratis. Investeer je in zonnepanelen, meld het dan aan je verzekeraar!